Tę pastę do pieczywa robię z 2 tanich składników. Jest pyszna i bardzo pożywna

Dodano:
Pasta fasolowa do pieczywa Źródło: Shutterstock / istetiana
Jeśli chcesz odmienić smak codziennych kanapek, przygotuj pastę. Na przykład taką z dwóch tanich składników. Jeden z nich stanowi bazę do tego smarowidła, drugi dodaje mu niepowtarzalnego smaku. Całość robi się 15-20 minut.

Pasty do pieczywa to doskonałe dodatki, które robi się prosto, szybko i za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej. Dziś pomysł na pożywną pastę bazującą na fasoli z puszki. Wzbogacam ją jednak niezwykle aromatycznym dodatkiem, dzięki czemu jest pełna smaku. Z taką pastą można przygotować kanapki na kolację, śniadanie czy przekąskę.

Jaka fasola jest najlepsza na pastę?

Do przygotowania pasty do pieczywa zwykle używam fasoli z puszki lub ze słoika. Jest ona gotowa do zblendowania. Wystarczy ją tylko odcedzić lub ewentualnie przepłukać i osączyć. Najlepiej sprawdzi się tu fasola biała, choć można też sięgnąć po fasolę czerwoną. Druga da jednak paście bury, niezbyt apetyczny kolor.

Oczywiście fasolę do pasty można też samemu ugotować. Trzeba ją tylko wcześniej namoczyć, a potem odcedzić i zalać porcją świeżej wody. Fasolę należy gotować ok. godzinę z dodatkiem odrobiny soli. Gdy zrobi się miękka, jest gotowa do blendowania.

Jak zrobić pastę z fasoli i pieczarek?

Przygotowanie aromatycznej pasty z fasoli zaczynam od podsmażenia pieczarek i cebuli. Przed zblendowaniem składniki muszą bowiem przestygnąć. Potem całość miksuję na w miarę gładką masę z odrobiną oliwy z oliwek i doprawiam do smaku. Oprócz soli i pieprzu sięgam też po zioła, sok z cytryny i sos sojowy. Dzięki nim smak pasty jest doskonale zbalansowany.

Przepis: Pasta z fasoli i pieczarek

Smarowidło do pieczywa z fasoli z puszki i podsmażonych pieczarek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka fasoli
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie pieczarekPieczarki oczyść, dość drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je mieszając. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Pieczarki oprósz solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu, aż odparuje z nich płyn. Wystudź.
  2. Przygotowanie pastyFasolę odsącz z zalewy. Dodaj do niej podsmażone pieczarki oraz oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos sojowy i trochę tymianku. Całość zblenduj na w miarę gładką masę. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz ją wymieszać z odrobiną przegotowanej, letniej wody.

Czym można wzbogacić pastę z fasoli i pieczarek?

Do pasty z fasoli i pieczarek można też dodać inne składniki, które podniosą jej smak. Świetnie sprawdzą się tu np.: suszone pomidory, oliwki, kapary czy trochę posiekanej papryczki chili. Jeśli zaś ktoś nie lubi tymianku, może go zastąpić np. majerankiem czy bazylią.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...